Sundhed

En Pekingeser er ikke bare en pekingeser, bare fordi en hund kaldes en pekingeser af en opdrætter. Der er i dag ikke mange som er kennelmærket i DKK. Men køber du en hvalp som er fra en opdrætter som har kennelmærke i DKK, vil du stå med en opdrætter som har indgående kendskab til racen og til sine egne hunde. Hos en kennelmærket opdrætter sælges hvalpene på kontrakt og opføre opdrætter sig ikke ordentligt kan der klages til DKK. En opdrætter der ikke gør sit arbejde ordentligt kan komme i “bad standing” og miste sit kennelmærke i kortere eller længere tid. Køber man en hund hos en opdrætter med kennelmærke, mener her at man har gjort hvad man kunne, for at sikre sig en racetypisk hvalp. 

Man må hos den enkle opdrætter undersøge om hundene har forhold man ønsker at støtte. 

Er pekingeseren en sund race?

Tjaa – hvad er sundhed?

Hvis du som kommende pekingeserejer gør dit forarbejde godt, så er jeg ret overbevist om at du får dig en sund og rask hund.

I 2020 blev det en realitet at pekingeseren fik en ønskeprofil og nu kan mentalbeskrives.
Mentaltester man sine hunde ml 10 og 24 mdr kan man sikre sig deres mentale sundhed er som ønsket for racen og resultatet ligges på hundeweb.

Ældre hunde kan testes uofficielt og der for bliver Joyful Treasure’s Red Alfa Romeo den første pekingeser der i sep 2020 gennemgår en mentalbeskrivelse.

Brachycephalt syndron:
Er en samling af symptomer som kan ramme kortnæsede hunde.
Hundene har næsebors forsnævring. Andre symptomer er tyk hals, overvægt, fedtceller i bløddele i øvre luftveje, besværet luftveje, hyppig opkastning, æstning af spiserør.
Hundene kan ikke gå mange meter uden hvil. De bliver ikke gamle uden en operation.
Det er ikke ordentligt at opdrætte på hunde med brachycephalt syndron hunde skal være duelige.
Brachycephalt syndron kan ramme alle kortnæsede racer, inc. Pekingeser og vil kunne påvises fra fødslen.
Seriøse opdrættere tager dette meget seriøst. Vil kunne fortælle hvorfor egne hunde har eller ikke har brachycephalt syndron.

Hvorfor tester jeg ikke for HD?
Det gør jeg ikke, fordi jeg har DKK pekingeser, der har været tjekket for sundhed så langt tilbage i deres aner som nærmest muligt, og faktisk havde jeg aldrig nogensinde hørt om at pekingeseren kunne have HD, før jeg støtte ind i folk med pekingesere, der ikke var med DKK stambog.

Mine hunde tjekkes for PL
Resultaterne kommer på hundeweb. Anbefalingerne fra canis minor og DKK følges. Derfor er kung-choo ikke gået i avl trods alle hendes andre skønne kvaliteter. PL kan skyldes avl og kan skyldes miljø

Diskusprolaps:
Det kan ramme pekingeser som hopper og går på trapper. Det gør mine ikke. I hvert fald ikke ukontrolleret. Jeg har i 25 år kun haft DKK pekingeser og har endnu ikke opleveret en operationskrævende diskusprolaps. Diskusprolaps kan være arveligt og kan skyldes miljø. 

Short ulna
En lidelse der kan ramme især kortbenede racer, inc. pekingeser. Opstår hvis forbensknoglerne ulna og radius ikke vokser i samme tempo. Det kan skyldes en skade såvel som arv.
Symptomer er halthed efter bevægelse, dårlig motorik, hjulbenet.
Opstår hos hvalpe ca 4-5 mdr. Og er operationskrævende.
Ny forskning tyder på at Short ulna forekommer mere hos unghunde, der som hvalpe har opholdt sig/ bevæget sig på hårdt underlag.

Hornhindesår:
Pekingesere har store øjne. De kan forholdsvis nemt få et hornhindesår på et øje. Det er nemt at behandle og behandle skal man. Lige så snart det sker skal hunden i behandling og herefter heler øjet op uden mén. Uden øjeblikkelig behandling kan hunden risikere at miste øjet. Hornhindesår er ikke arveligt.

Allergi:
Jeg har hørt om at pekingeser er proteinfølsomme og allergiske over for stort set alt. Jeg må indrømme at jeg aldrig nogensinde er stødt på sådan info når det gælder DKK pekingeser. Loppeallergi kan de rammes af, men det gør de ikke om der forebygges.

Hjerteproblemer:
Det skulle være ganske almindeligt i blandt pekingeser efter alt hvad jeg har hørt – altså uden for DKK.

Temperament:
Pekingeseren er en skøn hund. Utrolig selvstændig. utrolig kærlig, beskyttende, vagtsom, legesyg. Rigtig dygtig til at bo sammen med mennesker og katte. Trives som enehund og i flok.
Jeg har hørt om arrige og galsindede pekingeser. Man skal altid se sig for hvor man anskaffer sig sin hund fra.

Flåter:
I danmark er der kommet en massiv population af flåter og de er meget glade for at suge blod fra vores lave hunde. Men heldigvis kan vi beskytte hundene. Her kan dyrlægen råde. Beskyttelse er nødvendig. En overført flåt sygdom er ikke sjovt for en hund. Hunde kan dø af flåtens sygdomme, heldigvis er der også behandlingsmuligheder. Og trods man har fået en flåt sygdom kan man leve et godt liv, med passende behandling.

Tibetanske spaniels:
Mange tror at tipperne er pekingeser. Mange tippe ejere bliver rost for deres flotte racerene pekingeser. Tibetansk spaniel er ikke en pekingeser. Men pekingesere som ikke har en DKK stamtavle ligner faktisk ofte en tippe

Sunde pekingesere?
Jeg synes personligt at pekingeseren er en sund race. Mine DKK hunde er sjældent ved dyrlægen. Og de ligner ej heller en tippe 🙂
Men ville jeg have en pekingesere uden en DKK stamtavle? nope det ville jeg ikke turde, ikke med alt hvad jeg har hørt om hvad de kan fejle. For at holde mine hunde i ultra topform får de zoneterapi, kommer til osteopat , får børstet tænder og tilses ved behov af dyrlæge. Det er sjældent at de behandles andet end forebyggende. Sådan er det med sunde hunde.

En måde at sørge for at hundene er tip top, er ved f.eks. at få dem tjekket af en ostopat.

Billeder viser et par af husets hunde til behandling hos hundeosteopat Kent Ravn Staub